2014. augusztus 18., hétfő

Mi a pénz?

David C. Korten - Gyilkos vagy humánus gazdaság?



Természetesen a piac nem tesz különbséget a társadalmat valóban gazdagító tevékenységből származó, illetve a társadalmat elnyomorító tevékenységgel létrehozott dollár, valamint az egyszerűen a levegőből csinált dollár között.




Piszkos vagy nem: pénz beszél!



A pénz az pénz, és minél többet birtokolsz belőle, a piac annál élénkebben figyel minden szeszélyedre.

Az a hiedelem, hogy a papírpénz, vagy az elektronikus pénz valódi gazdagság, és nem egyszerűen egy kupon, amely beváltható olyan javaskra és szolgáltatásokra, amelyeknek önmagukban is valódi értékük van, összekeveri az illúziót a valósággal.

...



...

A legtöbb ember azt hiszi, hogy a pénzt a kormányunk hozza létre. Ez tévedés. A forgalomban lévő pénz majdnem teljese mennyiégét a magánbankok teremtik meg azzal, hogy kölcsönt adnak kamatra. A pénz egyszerű könyvelési bejegyzéssel jön létre, néhány számítógépes leütéssel.

A valóságban ez a pénz csak egy számviteli bejegyzés.






Drábik János



Mert mi a pénz?

A pénz az egy jel, egy egyezményes jel, aminek semmilyen értéke nincs, de nagy szükség van rá, mert ez teszi lehetővé a gazdasági folyamatoknak a közvetítését.

Egy közvetítő közeg.



A gazda(g)ságban hol is van a pénz?


A. D. Mello - Ébredj tudatára!



Te csak a tudatára ébredés révén változol, és a megértés által.

Amikor kőnek látod a követ és papírdarabnak a papírdarabot, akkor többé nem hiszed, hogy a kő értékes gyémánt, nem hiszed, hogy darab papír egy milliárd dollárra szóló csekk.



Bolondok Aranya


A gyémánt is megfakul idővel



Dalai láma - Boldogság művészete a munkában



Nos, tudom, sokak hozzáállását így lehetne összefoglalni: azért dolgoznak, hogy pénzt keressenek - kezdte a dalai láma. - Nincs is ezzel semmi baj. Minthogy a modern ipari társadalomban mindenkinek meg kell találnia a módot, mellyel biztosíthatja túlélését, igen reális az az attitűd, mely a munkát a megélhetés forrásának tekinti.
Különösen abban az esetben, ha az egyénnek van családja, gyerekei, akiket munkája révén el kell tartania, akkor ez a felfogás nemes.


A probléma ott keletkezik, amikor a pénzkeresés, mint motiváció, önmaga lesz a végcél.

Amikor ez bekövetkezik, szem elől tévesztjük, hogy valójában miért is keresünk pénzt - hogy ellássuk magunkat azokkal az eszközökkel, amelyek segítségével megvalósíthatunk valamit.

A pénz önmagában egy darab papír.



Ami persze gyártható is



Értékét az adja, hogy mi, a társadalom, felruházzuk azzal, ami értékessé tesz.

Valódi értékét csak az alapanyag ára és a nyomtatás költsége adja. Tudom, hogy ostobán hangzik, amit mondok, de néha nem árt megemlíteni ezt az egyszerű tényt.








És a pénz még mindig beszél!





* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése