2010. június 9., szerda

Gép új világ

A gépek szolgái

Technikai szinten a kényelem/energia elve azt jelenti, hogy mivel a találmányok kifejlesztése sok időbe kerül, ezért a meglévő, bevált módszereket használjuk előszeretettel, mivel ezekben tudunk kellően hatékonyak lenni.

Az új ismeretek megszerzését általában olyan személyek végzik, akiknek túlélését a társadalom, vagy közösség valamilyen elismertség, rang, foglalkozási előjog alapján biztosítja - kvázi eltartja egy jobb technológia megismerése és hasznosítása érdekében.

Ugyanakkor a technikai versengés már túlhaladt egy szinten és így a középpontból kikerült az ember, az egyed, ezzel pedig nem a humánumot, hanem inkább a gépeket szolgáljuk...

Külön tolmács kasztok foglalkoznak azzal, hogy az emberi tudást és kívánságokat lefordítsák a gépek nyelvére (darukezelők, sofőrök, informatikusok, stb.), majd a gépek nyelvéről visszafordítsák azt az emberekére (banki szakemberek, matematikusok, és így tovább).

És ím eljött az az idő, amikor fény derült rá, hogy leghibásabb alkatrész az egész rendszerben maga az ember (lásd a vírusok terjedésének okait pl.).

Persze azért hasznot lehet húzni az emberből

Ébresztő, emberek!

Egy életszerűbb mátrixvilág

Jaj, túlcsordul az agyam!
(Johnny Mnemonic) 


Elsőbbség

A Mester örült a technika fejlődésének, de nagyon is tudatában volt a korlátjainak. Amikor egy gyáros megkérdezte tőle, hogy mi a foglalkozása, így válaszolt:
- Az emberiparban dolgozom.
- Az meg, könyörgöm, ugyan micsoda? - kérdezte a gyáros.
- Gondolj magadra - mondta a Mester. - A te erőfeszítéseid jobb eszközöket produkálnak, az enyémek jobb embereket.
Később a tanítványainak még hozzátette:
- Az élet célja a személyek kibontakoztatása. Manapság, úgy tűnik, az embereket jobban foglalkoztatja a dolgok tökéletesítése.



De a vaskalaposok és tiltakozók mellett mindig ott lesznek a lázadók és az úttörők.



És akik új utat akarnak járni:



Vagy akik megcsömörlöttek és új módon használják a régit:





A gépek szolgálnak minket, vagy csak mi imádjuk őket?


* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése