2009. május 28., csütörtök

Stratégiák, közösségek, ellentmondások...

Szendi Gábor - A Nő Tündöklése és Felemelkedése

A férfi és a nő szaporodási stratégiája alapvetően különbözik, és ezt akkor is ki kell jelentenünk, ha feministák fogják ezt a könyvet az utcán elégetni, vagy internetes fórumaikon szétcincálni.

A férfi eredendően a spermáját és a zsákmányát adja a gyermekhez, míg a nevelés egykoron az anyára, illetve a nőközösségre hárult.

A férfi agy - női agy különbségek bemutatásánál is világos volt, hogy egy autisztikus agy nem arra termett, hogy térdén lovagoltasson, bölcsőt ringasson, dárdájára támaszkodva altatódalt dúdoljon, hanem arra, hogy kövesse a vadat, és küzdjön meg a család védelmében a természettel és a riválisokkal. A női agy empátiakészségével, fejlett verbalitásával viszont kifejezetten a gyermeknevelésre specializálódott...



Feldmár András - előadás

...Van egy észak-brazíliai törzs, akik az esőerdő kellős közepén élnek egy ilyen tisztás keretén belül és a határa ennek a tisztásnak nagyon, észrevehetően demarkálva van.

És van két szó, amit ők használnak egy jó férfire. Egy jó férfi "hantan" és "membek". A "hantan" azt jelenti, hogy kemény, a "membek" azt jelenti, hogy puha.

Szóval egy jó ember az kemény is, meg puha is. De nagyon kell vigyázni, hogy mikor kemény és mikor puha.

Mert a határon belül azt várják el a jó embertől, hogy puha legyen. Játsszon a gyerekekkel, legyen gyendéd a nőkkel.

Abban a pillanatban, amikor átlépi a határt, nagyon keménynek kell lennie. Hogyha egy olyan férfit a határon kívül megérintesz a vállán, akkor megöl.

A határon belül játszik veled.

Határon kívül túlélésről van szó. A határon belül élésről van szó...


Az Esőerdő Őrzői

* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése