2009. május 4., hétfő

Lehetséges-e fejlődés akadály nélkül?

A. D. Mello

Élt egyszer egy rabbi, akit a nép Isten embereként tisztelt.

Nem telt el úgy nap, hogy hatalmas tömeg ne gyűlt volna össze az ajtaja előtt tanácsára, gyógyulásra vagy egyszerűen csak a szent ember áldására várva. Ha a rabbi beszélni kezdett, a tömeg az ajkán csüngött, és itta minden szavát.

Volt azonban a tömegben egy kötekedő alak, aki egyetlen alkalmat sem mulasztott el, hogy ellene mondjon a mesternek. Megfigyelte a mester gyengeségeit, gúnyt űzött hibáiból a tanítványok nagy rémületére. Azok úgy is tekintettek rá, mint magára a megtestesült ördögre.


Egy nap az "ördög" megbetegedett, és meghalt. Mindenki megkönnyebbülten sóhajtott fel. Külsőleg persze az alkalomnak megfelelő ünnepélyes arcot vágtak, de a szívük örült, hogy ez a tiszteletlen eretnek nem fogja többé félbeszakítani a mester lelkesítő beszédét, és nem fogja többé kritizálni viselkedését.

Ezért aztán az emberek meglepődtek, amikor a mestert őszintén szomorúnak látták a temetésen. Amikor az egyik tanítvány később megkérdezte, hogy vajon a halott túlvilági sorsa miatt szomorkodott-e, azt válaszolta:
- Nem, nem. Miért szomorkodnék egy barátom miatt, aki már a mennyországban van? Magam miatt bánkódtam, mert ő volt az egyetlen barátom. Itt mindenki tisztelettel vesz körül, ő volt az egyetlen, aki ellentmondott nekem. Attól félek, hogy miután ő elment, én sem fejlődöm tovább.

Az ellenség is lehet barát?

John Caldwell - A Káosz Szíve

 - Miért gyógyítottál meg?
...
- Kucsumot, a barátomat a szemem láttára gyilkolták meg... Ha a barátomon nem tudtam segíteni, legalább az ellenségemet mentsem meg...


Ismerd meg önmagad...
És ellenségedet is!

A látszat csal?
(Egy ágyban az ellenséggel)

Azért, mert nem vérem, még lehet a testvérem!


* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése