2014. november 11., kedd

Paraphestius Best Of

William Glendown - LENDHORNI KÜLDETÉS

Kezdte unni magát, és hogy gyorsabban teljen az idő, a táskájából elővette kedvenc könyvét, Paraphestius „Phylosophia Spyritus”-át, s fellapozta a háromszáz-hetvenötödik oldalon, a „Szerelem Paradoxonja” címszónál. Lelkesen vetette magát a bölcselő gondolatainak erdejébe; elmélyülten olvasta a legelső mondatot.

A szerelem definiálhatóan amorfizálódott peripólusos komplexuma mindazon, hol a depresszív neurózis, hol pedig a patetikus levitáció szintjén összegződő emócióknak, amelyek a pszeudoindividualisztikus szubkollagenizáció révén diffundálódott, kvázi-habituációs élmények által refetisizálódott egocentrumban kiváltják a „de jó lenne kettyinteni egyet” érzését.

...

Sokáig lapozgatott, és végül rátalált a Női lélek – avagy a világegyetem káoszának fiziológiája című fejezetre. Elmosolyodott, amikor feltűntek az ismerős mondatok:

Aki van annyira felelőtlen és mazochista, hogy a lány-csecsemők, kisleányok, leánykák, lányok, kisasszonyok, nők, asszonyok, öregasszonyok, vénasszonyok, vén banyák, aszott vén nyanyák, vagy egyszerűbben fogalmazva a nők lelkének megismerését tűzi ki maga elé célul, az mindenekelőtt számítson arra, hogy rövid életű lesz, és elméje időnek előtte megfog zavarodni. Tán van némi eshetősége annak, hogy a megmagyarázhatatlanra kívánván magyarázatot találni, az elemi erejű őskáosz végtelen diszharmóniáját akarván megfejteni, megérti annak a kozmikus kaotizmusnak egy százalékát, amelyet a nők „szenvedélynek”, „érzéseknek” neveznek – nem tudván más magyarázatot adni lelki működésükre –, de ennél a pontnál sohasem fog tovább eljutni.

...

Végül már csak egyetlen fiola maradt: ezüstös por volt a belsejében, és a lovag rimánkodva az égiekhez, kinyitotta a parafadugó tetőt. És persze, ahogyan az már lenni szokott, ismét beigazolódott Paraphestius egyik mondása – melyet, valljuk be őszintén, valójában nem is az öreg bölcselő talált ki, csupán egy filozófustársa tézisét fejlesztette tovább –, amely így szólt:

Abban az esetben, ha valamely elgondolásod megvalósításának kivitelezésére az individuum döntési kohéziójának multifunkcionalitásával egyenlő mértékben bővülő, potenciális lehetőséghalmazból több is a rendelkezésedre áll, válaszd rögtön a legutolsót a választhatók közül, mert bizton állíthatom, hogy így fogsz leghamarabb eljutni célodhoz.


* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése