2010. január 2., szombat

Valóban segíthetnek a hirtelen kitörések?

Carlos Castaneda - Belülről izzó tűz

Don Juan megismételte, hogy teljes összpontosításra van szükségem, hogy a megértés döntő fontosságú, és hogy az új látók a mély, érzelemtől mentes felismeréseket tekintik a legértékesebbnek.



– A napokban például – folytatta don Juan –, amikor megértetted, miben áll la Gorda és a te önhittséged, semmit sem értettél meg igazán. Az egész csak érzelemkitörés volt a részedről. Azért merem ezt mondani, mert másnap már ugyanolyan magas lovon ültél: olyan beképzelt voltál, mintha semmire sem jöttél volna rá.

A régi látókkal ugyanez történt. Szabadjára engedték érzelemkitöréseiket.



Amikor azonban eljött az ideje annak, hogy megértsék, mit láttak, képtelenek voltak rá. Ahhoz, hogy az ember meg tudja érteni a dolgokat, józanságra van szükség, nem érzelmekre. Óvakodj azoktól, akik meghatódnak attól, ha rájönnek valamire! Az ilyen emberek semmire nem jöttek rá!



A dühöngő kos képes egy falat ledönteni, de még egy rést sem tud helyrehozni.
(Anthony de Mello)


...

Don Juan elmagyarázta, hogy meg kell értenem, a racionalitás csupán egy a lehetséges beigazulások közül, ami pusztán a gyűjtőpont helyzetének az eredménye.

Hangsúlyozta, hogy ezt olyankor kell megértenem, amikor rendkívül sebezhető állapotban vagyok, mint most. Ha akkor érteném meg, amikor a gyűjtőpontom elérte azt a helyzetet, ahol nincs többé kétely, nem lenne semmi értelme, mert abban a helyzetben az efféle felismerések közhely számba mennek.

Hasonlóképp az is értelmetlen lenne, ha normál tudatállapotban érteném meg; abban az állapotban ugyanis az efféle felismerések csupán érzelemkitörések, amelyek csak addig őrzik meg az érvényességüket, amíg az érzelmek hatnak.



Dalai láma - Nyitott szívvel

Amint eltűnődünk más embereket, tárgyakat vagy helyzeteket érintő ítéleteink kivetítésének módján - akár negatívak, akár pozitívak legyenek is -, akkor kezdjük el értékelni, hogy az ésszerűbb érzelmi reakciók és gondolatok valójában sokkal megalapozottabbak.

Ez azért van, mert a racionálisabb gondolkodási folyamatot kevésbé befolyásolják a projekciók.



Ez a mentális állapot sokkal inkább úgy tükrözi a dolgokat, vagy a helyzeteket, ahogyan azok állnak.
Ezért gondolom azt, hogy a boldogság keresése szempontjából rendkívül fontos, hogy a dolgokat pontosan úgy fogjuk fel, amilyenek azok valójában.

* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése