2010. szeptember 17., péntek

Túl sokat eszünk

Selvarajam Yesudian - Sport és Jóga

A nyugati embernek, saját tapasztalásom szerint, az a hi­bája, hogy sokat és sietve eszik.

Minden gépész tudja, hogy a sok fűtés, a sok szén idő előtt elkoptatja a kazánt és megtölti ártalmas salakkal. Az emberi testben a helytelen táplálkozás folytán felhalmozódott salak időnként különböző betegségek alakjában tisztul ki a szervezetből.

Tipikus tisztulási betegség az Európában influenzának nevezett kór. Hosszadalmas és nem e könyv keretébe való volna részletesen elmondani, hogy mi váltja ki, de tény, hogy időnként a felhalmozódott, testünk­be nem való anyagot a természet részben magas lázzal kiégeti, részben pedig erős váladékképződéssel, huruttal eltávolítja a testből.

Ezt a betegséget nevezik itt influenzának, és csak az kapja meg, aki túl sokat és szennyező ételeket eszik.

Jellemző, hogy míg a jól táplált Európában jóformán szünet nélküli influenzajárványok hullámzottak, a háború utáni éhínség ide­jén az influenzajárvány hirtelen megszűnt.

Olyan országban töltöttem ezt az időt, ahol az éhínség nagy méreteket öltött és hosszú ideig tartott. Emberi logikával feltételezhető volt, hogy a legyengült lakosság körében az ősz és a tél erős járványt fog kiváltani.

Ehelyett az influenza jóformán teljesen megszűnt.

Az emberek nem szennyezték be húsevéssel vérüket, a túlzott táplálékfelvétel utáni emésztés és a feleslegnek a testből való eltávolítása amúgy is meghaladta volna szervezetük képessé­gét. Annak ellenére, hogy nagyon kevés kivétellel majdnem az egész lakosság fűtetlen szobákban és hivatalokban töltötte a 12-15 fokos hideg telet, a ködös, esős, szeles őszt - mégsem tört ki influenza!

A hiányos táplálkozás kevésbé egész­ségtelen, mint a túlzott! Az emberi szervezet bámulatosan kevéssel beéri és ha kell, a vízből, levegőből pótolja a hiányt, de a túl sokkal nem tud mit kezdeni, megszakadásig igyekszik feldolgozni, de ha még mindig beleraktározzák a felesleget, kénytelen hurutokkal és lázakkal nagytakarítást rendezni.

Egy mohamedán indus hitrege szerint Allah minden ember születésénél bizonyos ételmennyiséget szab ki az illető egész életére. Ha az ember ezt előbb eszi meg, előbb hal meg. Minél jobban takarékoskodik az evéssel, annál hosszabb ideig tart az élete.

A mértékletesség és az ésszerű aszketizmus hirdetésé­ben így egyezik meg a mohamedán hitrege, a keresztény Biblia, a tibeti lámák és az indiai maharisik ősi tanításaival...




* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése