2009. november 28., szombat

Megállítani nem lehet....?

A. D. Mello - Abszurd egypercesek

Az emberi problémák ellenállnak minden ideológiai megoldásnak. Ezt az igazságot a munkásaktivista a saját kárán tanulta meg, amikor a Mesternek megmutatta, hogy milyen új módszerrel ássák az árkot.
- Ez a gép - mondta az aktivista - rengeteg ember munkáját vette el. El kellene pusztítani, és be lehetne száz ember állítani ásóval abba az árokba.
- Úgy van - mondta a Mester -, de még jobb lenne, ha ezer embert állítanánk be kávéskanállal.

Nyílt ellenállás?

A mozgalom a XIX. század elején Angliában indult. A feldühödött munkások összetörték a szövőgépeket, mert úgy vélték, hogy azok szorítják ki őket a munkából. A mozgalom 1811-ben indult Nottinghamshire szövőüzemeiben, s hamarosan átterjedt Yorkshire, Lancashire, Derbyshire és Leicestershire textilgyáraira is. A géprombolók, akiknek egy vélhetően fiktív személy, bizonyos Ned Ludd vagy „Ludd király” (innen ered a Ludditák megnevezés) volt a vezérük, megrohanták a pamut- és gyapjúfonodákat, s tönkretették a szövőgépeket (1. ábra). A kormány válaszul kihirdette, hogy a géprombolásért halálbüntetés jár, s ez a mozgalom végét jelentette, bár 1816-ban még szórványosan fellángolt.



Muzikális rombolás a szabadságért

Vissza a nontechnikális világba?



Amis Paradicsom

De vajon meg lehet állítani?

* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése